Skip to content

Bonding + VLAN + Mikrotik

Esta semana se me ha presentado un pequeño reto, así que tras recibir el material nos hemos puesto a probar el entorno.

El escenario es que tenemos una ubicación en la que queremos poner varias antenas y sólo podemos bajar un sólo cable de red y uno de alimentación. Algunos enlaces se van a administrar desde un router y otros desde otro. Así que la solución escogida ha sido la de alimentar cada una de las antenas por separado y definir vlan para el tráfico de cada una.

Para ponerle mas emoción a la cosa, las antenas que vamos a poner van a estar en bonding, para poder tener mas ancho de banda.

En la ubicación 1 tenemos:
– 1 Router Mikrotik x86 virtualizado en un vmware
– 2 enlaces en bonding (4 antenas)

En la ubicación 2 tenemos:
– 1 Router Mikrotik RB1100AHx2
– 1 enlace en bonding (2 antenas)

La ubicación 3 es idéntica a la ubicación 2.

Para simplificar, vamos a mostrar la configuración entre la ubicación 1 y la 2. Para la ubicación 1 vamos a virtualizar el router Mikrotik en un KVM en un servidor proxmox y un switch Dlink DGS-1100-16 y para la ubicación 2 una RB951G-2HnD. Para dirigir el tráfico de los enlaces será tan simple como asignar vlans en el router que va a administrar el susdicho.

DSC_1058

DSC_1055

DSC_1056

Las antenas vamos a usar 2 pares de PowerBeam AC (PBE-5AC-500)

powerbeam1

powerbeam2

El esquema físico de la instalación es éste:

Esquema_fisic

Y el lógico éste:

Esquema_logic

Así que … ||| Seguir leyendo... >>>

Taller d’iniciació a qMp, al guifilab(bcn)

19/03/2015 19:00
19/03/2015 21:00
Europa/Andorra
19/03/2015 19:00
19/03/2015 21:00
Europa/Andorra

Taller d'iniciació a qMp, per a tots els públics.

Lloc: durant el guifilab que es farà a Hangar, (com arribar)

Dia i Hora:  19 de març de 2015 a les 19h

...més informació a:  http://exo.cat/tallers-de-qmp/

nota: per qui no pugui venir presencialment,
podeu seguir-ho en directe via: tv.guifi.net 

SAX! wink

 

 

 

Activat el mòdul Drupal: Front Page

Hem instal·lat i activat el mòdul de Drupal Front Page, la funcionalitat d'aquest mòdul és senzilla, permet que els diferents usuaris de la web, tinguin una pantalla personalitzada. Això ho podem fer servir per mantenir la portada actual que és la que es mostra als usuaris amb rol 'No autenticat' i als usuaris autenticats, els mostra la pàgina d'inici.

L'objectiu de fer això és recuperar i donar visitibilitat al calendari, als fòrums i a les notícies de la portada, però, alhora, mantenir una pàgina pels usuaris que no coneixen guifi.net que els serveixi d'orientació, simple i amb dades bàsiques.

Com afecta negativament la priorització d’usuaris d’un AP al rendiment

Situació:

En les declaracions de les intervencions que s'estan fent en el marc de les compensacions, un operador ha fet una intervenció per prioritzar el trànsit d'alguns clients i un altre operador ha fet establert totes les connexions sense prioritzat, al que el primer operador li ha fet un comentari dient-li que no està d'acord amb el plantejament del primer.

Ens interessa tenir una resposta objectiva per poder aclarir, a nivell tècnic, quina és la millor opció, la que planteja l'un o la que planteja l'altre. Independentment del què diu el Comuns.

http://guifi.net/ca/node/75595
http://guifi.net/ca/node/75521

Ens respon en Ramon - Datalab, en dues intervencions:

1a resposta i argumentació:

La resposta curta: NO utilitzar prioritats i deixar-les totes a NONE

Resposta una mica més llarga:

Després de llegir un munt de forums i articles varis, juntament amb la meva petita experiència, crec que la millor recomanació és no utilitzar prioritats excepte en casos molt estranys.

La priorització consisteix amb assignar més timeslots als enllaços amb mes prioritat de forma que HIGH=4x, MEDIUM=3x, LOW=2x i NONE=1x

El problema és que cada enllaç se l'hi assigna timeslots quan està transmeten i cap enllaç té timeslots en propietat si no que es re-utilitzen per els altres enllaços quan el primer no ho necessita, el que li diuen assignació dinàmica. Quan hi ha concurrència de uns quant enllaços amb alta prioritat que demanen molts timeslots en total i no en hi han prous,  s'encuen i acaben donant menys cabdal a tots.

Crec que es millor una mica per cada un que molt per un i altres a la cua amb el que resulta un trànsit a borbolls.

Potser el cas més adient per canviar la prioritat a HIGH o més gran que NONE és quan es barregen enllaços clients (sempre a NONE) amb un enllaç troncal que té un transit amb un cabdal més gran i més constant de mitjana, encara que és una pràctica no gaire recomanable a menys que no es pugui fer d'altre manera: va malament per els enllaços clients i per el enllaç troncal.

Un tema molt especial és el dels enllaços en precari: Encara que hi han "recomanacions" de deixar en NONE només el enllaços amb poca senyal i pujar la prioritat del AirMax dels altres això, per a mi i la meva poca experiència, crec que es contraproduent i cal evitar-ho ja que com més grans són els timeslots més difícil és combinar-los per aprofitar tot el cabdal. ( si el cabdal et dona espai per 6 timeslots, per exemple, i hi han dos clients que demanen 4 (HIGH) cada un, cal que un esperi el altre...).

Torna'n als enllaços precaris amb poca senyal: cal evitar-ho, o bé canviant el trasto llunyà amb millor guany d'antena o baixant el tipus màxim de modulació de tothom (MCS15 cap MCS8) i/o baixant el ampla de canal de 40MHz a 20MHz. Aquestes dues tècniques afecten a tots i per tant la millor és la primera, millorar el guany de trasto.

Per enllaços amb 802.11n MIMO 2x2 recomano que la senyal mínima en condicions normals en els receptors de cada cantó sigui millor que -65dBm ja que els trastos de ubiquiti tenen una sensibilitat de -75dBm amb la millor modulació (MCS15). Si la senyal és més baixa de -65dBm amb pluja segur que no podrà treballar i tindrà que negociar continuament abaixant el rendiment de tots, a menys, es clar que es limiti la màxima modulació a un nivell mes baix.

No hi ha problema en barrejar MIMO 1x1 amb MIMO 2x2, amb el nivell de senyal adient no afecten uns als altres, simplement ignora una de les "chain".

Per altre banda si hi han multiples enllaços compartint AP, cal que tots estiguin amb un nivell de senyal similar i, per tant, baixar la sortida dels més potents per anivellar-los amb els mes febles, entre -55dBm com a màxim i els -63dBm com a mínim (-65dBm abans d'entrar a la zona precària) seria el ideal.

En tot cas, probablement per enllaços clients, seria bo no usar protocols propietaris com el AirMax i treballar amb el 802.11n normal que si no hi ha saturació reparteix el cabdal segons el millor esforç, deixant a la banda del router la feina de limitar el cabdal als abusos.

El AirMax és molt útil per manegar punt a multi-punt per enllaços troncals.
 

I, 2a. resposta i argumentació:

Us afeixo un post prou llarg sobre el tema:

http://community.ubnt.com/t5/airOS-Software-Configuration/Is-it-quot-timeslots-quot-or-quot-dataslots-quot/td-p/150414

Repeteixo la meva conclusió: el sistema que diuen d'assignació de les prioritats els de Ubiquiti en el any 2013 no em sembla que correspongui al ús adient i no correspon a la meva petita experiència, mes aviat és al contrari, quan més enllaços amb prioritat diferent de NONE mes dificultats he trobat per a tothom quan el cabdal i la concurrència creixen.

Per una autopista de fins a 16 carrils, per exemple, hi passen menys combinacions de vehicles si aquests ocupen 4 o 3 o 2 carrils a la vegada que si en ocupen 1 i a més les col·lisions segur que son més frequents...

Les conclusions dels dos nodes que em dieu crec que són encertades.

Quasi tots els enllaços tenen les senyals a un nivell acceptable excepte en un parell o tres casos que, com diuen, caldria ajustar o canviar el trasto per un model més adient a la distància.

Si proveu de deixar tots els clients a prioritat NONE segur que millora. És el que m'ha passat a mi a un parell de supernodes i ara segueixen així, ja fa més de un any.

 

Charla informativa de Guifi.net En Ciudad Meridiana

11/03/2015 19:00
Europa/Andorra
11/03/2015 19:00
Europa/Andorra

AdjuntMida
IMG_20150217_231417.jpg89.6 KB
cartel copia.jpg389.33 KB

Buffalo Springfield – For What Its Worth

Buffalo Springfield – For What Its Worth

There’s something happening here
What it is ain’t exactly clear
There’s a man with a gun over there
Telling me I got to beware
I think it’s time we stop, children, what’s that sound
Everybody look what’s going down

There’s battle lines being drawn
Nobody’s right if everybody’s wrong
Young people speaking their minds
Getting so much resistance from behind
I think it’s time we stop, hey, what’s that sound
Everybody look what’s going down

What a field-day for the heat
A thousand people in the street
Singing songs and carrying signs
Mostly say, hooray for our side
It’s time we stop, hey, what’s that sound
Everybody look what’s going down

Paranoia strikes deep
Into your life it will creep
It starts when you’re always afraid
You step out of line, the man come and take you away

We better stop, hey, what’s that sound
Everybody look what’s going down
Stop, hey, what’s that sound
Everybody look what’s going down
Stop, now, what’s that sound
Everybody look what’s going down
Stop, children, what’s that sound
Everybody look what’s going down… ||| Seguir leyendo... >>>

Reunió per instal·ladors: presentació de novetats i coordinació

20/02/2015 17:00
Europa/Andorra
20/02/2015 17:00
Europa/Andorra

Lloc: Barcelona, UPC, Campus Nord, Edifici C6, Porta E101 (Jordi Girona 1-3, 08034, Barcelona)

Inscripció (important que la feu): http://goo.gl/forms/rhgO5kTFbu

Programa:

17.00 a 17.10h - Benvinguda
17.10 a 19.30h - La xarxa mancomunada i les eines per a la millora de les capacitats - Ramon Roca
19.30 a 20.00 h - El nou escenari de deduccions fiscal - Lluís Dalmau

Un cop finalitzat, anem a celebrar els 10Gb?

Stream: (l'Eloi gravarà i s'intentarà retrensmetre en directe, però ja sabeu que l'assistència presencial és sempre millor)

Interacció remota per IRC

Steve Miller Band – The Joker

Dividir ficheros avi

No hay nada que te toque mas los ovarios que estar mirando una peli con la Raspberri Pi conectada al FTP local y que a media pelicula se corte y no haya forma de seguir.
Ya no es la primera vez que ocurre y el motivo es que a la que se ha transmitido 1,024Gb de pelicula la Raspberri Pi no es capaz de reproducirla. No te queda otra que descargarte la pelicula y seguir viéndola por el PC, pero no es lo mismo y no sé porqué motivo no se ve ni se oye tan bien como hacerlo directamente por la Raspberry Pi conectada por HDMI al televisor.

Así que mientras estaba mirando la pelicula en el PC se me ha ocurrido de dividir el vídeo en varios trozos mas pequeños. Una de las formas de hacerlo es con ffmpeg o con mencoder, pero tanto con uno, como con el otro se desfasaba el audio.

root@xava-ftp:/srv/ftp/incoming/transmission# ffmpeg -ss 01:00:00 -t 01:03:00 -vcodec copy -acodec copy -i PacificRim.avi 2ndotrozo.avi
root@xava-ftp:/srv/ftp/incoming/transmission# mencoder -ss 01:05:00 -endpos 02:12:00 -ovc copy -oac copy PacificRim.avi -o 2ndotrozo-mencoder.avi

Uno de los motivos podría ser que al servidor FTP le tengo asignados muy pocos recursos (1CPU y 512Mb de RAM), pero he encontrado otra forma de hacerlo y hace exactamente lo que quiero y de forma mucho mas sencilla, dividir los ficheros en trozos de 1Gb.

root@xava-ftp:/srv/ftp/incoming/transmission# apt-get install transcode transcode-utils

Si no encuentras el paquete es porqué está en el repositorio de debian-multimedia.

Para dividir el … ||| Seguir leyendo... >>>

Multiplicar por 1.5 campo en MySQL

Me encuentro que tengo que multiplicar por 1.5 los registros de una tabla MySQL pero tengo 75.000 registros a actualizar… en su momento hice un programa para exportar los datos en formato csv y luego poder importarlos de nuevo… pero es que se me cansa el dedo al tener que hacerlo a mano :P así que he buscado otra forma un poquito mas elegante para hacerlo. Por supuesto necesitas acceso a la base de datos!

mysqlselect * from rates limit 0,10;
+-----------+----------------+---------------+---------+
| extension | destination  | establishment | price  |
+-----------+----------------+---------------+---------+
| 00101028 | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
| 0011   | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
| 001123  | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
| 001129  | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
| 001139  | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
| 001150  | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
| 001163  | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
| 001177  | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
| 001198  | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
| 001200  | Estados Unidos |       0 | 0.02304 |
+-----------+----------------+---------------+---------+
10 rows in set (0.00 sec)

mysqlupdate rates set price = price * 1.5;
Query OK, 75755 rows affected (0.19 sec)
Rows matched: 75757 Changed: 75755 Warnings: 0

mysqlselect * from rates limit 0,10;
+-----------+----------------+---------------+---------+
| extension | destination  | establishment | price  |
+-----------+----------------+---------------+---------+
| 00101028 | Estados Unidos |       0 | 0.03456 
||| Seguir leyendo... >>>